Ağzında hiç dişi kalmamış hastalarımıza tam protez ve dişlerinin bir kısmını kaybetmiş hastalarımıza bölümlü protez yapılan kliniğimizdir. Ayrıca yapılan protezlerin kırılması sonrasında tamirlerinin yapıldığı kliniktir.
Bağ-kur, SSK ve Emekli Sandığına Bağlı hastalar, 4 yılda bir protez yaptırma hakkına sahiptir.
KATILIM PAYI
SGK Sağlık Uygulama Tebliği Sıra No: 6 ve Tebliğ Eki 7'de belirtilen diş protez ücret bedelleri esas alınarak;
1. SGK emeklileri (Emekli Sandığı, SSK, Bağ-kur emekli ve yakınları) ve Yeşilkartlı hastalarımız diş protez bedelinin %10'unu
2. SGK çalışanları (SSK, Bağ-kur çalışan ve yakınları, Yeşilkart) ve Resmi kurum mensupları diş protez bedelinin %20'sini katılım payı olarak hastane veznesine öderler.
HAREKETLİ PROTEZ TEDAVİSİ
İstenildiği zaman hastanın kendisinin takıp çıkarabildiği protezlerdir. Hareketli protezler; Ağızda, sabit protez yapma imkanı kalmayan diş eksiklikleri olduğunda, bilhassa arka bölgelerde dişsiz sonlanan ağızlarda, diş eksikliği oldukça fazla olan yada hiç kendi dişi kalmayan ağızlarda uygulanır.
2 ana çeşidi vardır.
1- Parsiyel protezler: kısmi dişsizlik olan ağızlarda uygulanır. Hastanın ağzında kalan kendi dişlerine yapılan kroşe (kanca) vasıtası ile tutuculuğu sağlanan protezlerdir
2- Total protez: Hastanın ağzında hiç kendi dişi kalmadığında uygulanan protezlerdir.
Hassas tutuculu protezlerde yapılabilir:
Bunlar bu 2 ana çeşit protezlerin dışında, kısmi dişsizlik olan ağızlarda yapılır. Fakat Parsiyel protezlerde olduğu gibi, kroşe (kanca) gibi dışarıdan görünen bir aparatı olmayan ve özel kronlarla tutuculuk sağlanan estetik kısmi protezlerdir.
Hareketli protezlerin temizliği :
Aynen kendi dişlerimiz için yaptığımız ağız bakımı ve diş fırçalama, temizleme işlemleri gibi protezlerimizin de temizlik ve bakımını muntazam olarak yapmak gerekir. Plak ve tartar oluşumunun önüne geçebilmek, protez altındaki dokuların sağlığını korumak ve muhtemel enfeksiyonların önüne geçebilmek için düzenli bakım şarttır.
Yemeklerden sonra protezinizi su ile yıkamanız yetmez. Mutlaka fırça ve macun veya sabunla yıkamalısınız.
Yatmadan önce kendi dişlerinizle beraber protezlerinizi de diş fırçası ve diş macunu ile temizleyiniz. Aşındırıcı toz kullanmayın bu kendi dişlerinize de protezlerinize de zarar verir. Günlük bakımın dışında, özel, suda eriyen protez tabletleri kullanarak haftada veya 10 günde bir kimyasal protez bakımı da yapabilirsiniz. Bütün bunlara rağmen uzun süre kullanılan protezlerde, protezlere nüfus eden ve sizin temizleyip çıkaramadığınız lekeler ve tartarlar oluşmuş ise bunlar ancak diş hekiminiz nezaretinde özel temizleme yöntemleriyle giderilerek yeniden polisajlanır.
Protezlerinizin temizliğini yaparken düşürüp kırmamaya özen gösterin, gerekirse yumuşak bir örtü üzerinde bu işi yapınız.
Şunu unutmamak gerekir. Nasıl ki takma bir ayak kendi ayağımız gibi olamıyorsa Dünyanın en iyi teknolojileri ile bile yapılsa hiçbir protez, (takma diş) de doğal dişlerimizin işlevini yapamaz.. Bu durumu bilerek ağzımıza takılan protezleri, öncelikle kabullenmeliyiz. Ona alışma süresince sabır göstermeliyiz.
Günümüzde diş protezleri doğal görünümlü yapılabilmektedir. Buna rağmen proteziniz sizin bir parçanız haline geldiğinde ancak güven oluşur.
Normal şartlarda bir çok yiyeceği yiyebilirsiniz. Aşırı sıcak, aşırı soğuk ve yapışkan yiyeceklerden kaçınmak gerekir. Çiğneme anında çenenin her iki tarafını da kullanmalı ve protezin dengesini bozmamalısınız.
PROTEZ KULLANACAK HASTALARIN DİKKAT EDECEĞİ HUSUSLAR