İLK MUAYENE
Kişiler genellikle beklenmedik zamanlarda ortaya çıkan dişlerinde ki acil sorunlara yönelik ilk yardımın nasıl yapılacağı konusunda yeterli bilgiye sahip olmayabilirler. Oysa yapılacak çok basit uygulamalarla daha sonradan çözümlenmesi çok zor tabloların ortaya çıkması önlenebilmektedir.
Merkezimize başvuran hastalarımızın tüm kliniklerimizde ilk muayeneleri yapılırken genel sağlık durumları ile diş hekimliği uygulamaları için risk oluşturabilecek sistemik rahatsızlıkları sorgulanır.
Radyolojik tetkikleri gerekiyorsa radyoloji bölümüne yönlendirilir.
Kalp damar hastalıkları ile ilgili, gerekiyorsa konsültasyon işlemi ile biyokimya, mikrobiyoloji, hemotoloji gibi yardımcı laboratuar muayeneleri için Devlet Hastanesi ilgili birimlerine sevk edilir.
Klinik bulgular, röntgen ve laboratuar sonuçları ile birleştirilir ve hastanın tedavi planlaması düzenlenir. Daha sonra randevu verilerek tedavi düzenlemeleri yapılır.
"Diş hekiminizi kronik hastalıklarınız ve sürekli kullandığınız ilaçlar konusunda bilgilendiriniz.”
Sistemik hastalıklar mutlaka muayene anında sorgulanmalıdır. Mesela; Diyabet, kalp-damar hastalıkları, tansiyon, hormonal rahatsızlıkların hepsi ve bu hastalıklar ile ilgili kullanılan ilaçlar diş hekimliğinde tedavi planlamalarını değiştirebilir. Örnek olarak; diyabet, kalp ve damar sertliğinde kullanılan ilaçlar kanama-pıhtılaşma zamanını etkilediği için cerrahi uygulamalarda tedbir alınması ve çok dikkatli olunmasını gerektirir.
Bulaşıcı hastalıkların tümünde, ağız ve diş sağlığı ile ilgili tedavi planlamaları hastanın rahatsızlığı göz önüne alınarak düzenlenmelidir. Damak, dudak, dil, yanak ve diş etlerinde dikkat çeken lezyon ve bulguların doğru değerlendirilmeleri gerekmektedir.
CERRAHİ İŞLEMLER
Günümüz diş hekimliğinde artık öncelikle dişi tedavi etmek ağızda tutmak hedeflenmekle birlikte bazı durumlarda hasta sağlığını koruma veya tedavi planlaması nedenleri ile diş çekimi yapılmaktadır.
- Ağrıyan diş üzerinde ve dişlerin arasında bulunan gıdaların, eklentilerin diş fırçası, diş ipi ve ağız gargaraları ile temizlenip uzaklaştırılması gerekir.
- KESİNLİKLE, ağrıyan diş üzerine aspirin, alkol yada diğer ağrı kesiciler uygulanmamalıdır. Bu maddeler kimyasal yapıları nedeni ile diş eti ve çevre dokularda tahrişlere neden olabilmektedir.
- İltihap nedeni ile yüzde şişlik varsa o bölgeye soğuk kompres yapılmalıdır.
Dişler Neden Çekilir :
- İleri derecede çürük , madde kaybı ve tedavi ile kurtarılamayacak dişler.
- Çarpma nedeni ile tedavisi yapılamayacak şekilde kırılan dişler.
- Kanal tedavisine rağmen kurtarılamayan apseli dişler.
- Tedavide gecikilmiş ileri derecede diş eti iltihabı nedeni ile sallanan dişler.
- Zamanında düşmeyen süt dişleri
- Aşırı pozisyon değişikliği nedeni ile(dönme-yatma v.s gibi) sorun haline gelen dişler.
- Kist ve Tümör içerisindeki dişler.
- Tam sürmemiş (gömülü) ve sorun yaratan dişler.
- Yer darlığı nedeni ile ortodontik tedaviye (ağız içi çapraşıklığın ve oklizyonun düzeltilmesine) yardımcı olmak amacı ile sorunlu ve sorunsuz olarak dişler çekilebilir.
Çekim öncesi yapılması gereken şeyler nelerdir? :
- Bir hastalığınız ya da alerjiniz varsa ve bu sebeple sürekli kullandığınız ilaçlarınız varsa kesinlikle bunları hekiminize söylemelisiniz.
- Hekiminiz çekim öncesi bir ilaç kullanmanızı(örneğin antibiyotik) önerdiyse, mutlaka saatlerine uyarak düzenli bir şekilde kullanmalısınız.
- Çekimden önce aspirin v.s gibi pıhtılaşmayı geciktiren ilaçlar alınmamalı. Eğer sürekli kullandığınız kan sulandırıcı ilaç varsa hekiminize danışarak belirli bir süre evvelinden ilaç kullanımına ara vermelisiniz.
- Diş hekiminize gelmeden önce mümkünse dişler fırçalanmalı ağız bir antiseptik suyla çalkalanmalıdır. Böylece ağızdaki bakterilerin azalması ve enfeksiyon riskini düşürmesi iyi olur.
KONSERVATİF DİŞ TEDAVİSİ (DOLGU)
Dolgu nasıl yapılır : Dolgu maddelerinin çoğu sadece dişe tutunur, yapışmaz. Bu nedenle diş hekimleri dolgu yaparken, dolguyu tutturmak için bazı önlemler alırlar. Bu önlemler çoğunlukla çürük bölge temizlendikten sonra özel tutucu oyuklar (kavite) hazırlanması ile sağlanır. Dolgu yaparken ana kural iyi bir kavite (dolgunun yerleştirileceği oyuk) hazırlanıp yapılacak dolgunun dişin çürümeden önceki anatomik şeklindeki doğal biçimini tekrar kazandırmaya çalışmaktır.
Dolgu maddeleri ve seçimi: Dolgu maddeleri, doku dostu ve insan için zararsız maddelerdir ve kullanılacak ağız içi bölgesine göre seçilir.
Dolgu maddelerini seçerken diş hekimleri; arka dişlerde, çiğneme basıncına dayanabilmesini, ön dişlerde ise mümkün olduğunca fark edilmemesini ve diş özüne zarar vermemesini göz önüne alırlar.
Kullanılan dolgu maddeleri hakkında bilgiler :
a- Amalgam Dolgular (Gümüş Dolgu):
Çok dayanıklı, arka dişlerde çok yaygın olarak kullanılan ve ekonomikte olan bir dolgu maddesidir. Fakat görünümü estetik değildir. İçerisinde, gümüş-kalay-bakır ve çinko’dan oluşan tozun cıva ile karıştırılması ile hazırlanır. Dişe uygulandıktan sonra birkaç saatte sertleşir. Aşınma direnci yüksektir. Özellikle azı dişleri için günümüzde kullanılan en iyi ve başarılı dolgu maddesidir.
b- Kompozit Dolgu (Beyaz Dolgu) :
Estetik dolgu maddeleridir. Çeşitleri çoktur. Diş rengine uygun olarak renk seçilebilir. Özel bir ışık ile sertleştirilen bu dolguların Amalgam Dolgudan üstünlüğü estetik oluşudur. Dişlerin konumu ve çürüğün durumuna göre doğru uygulandığında başarılı sonuçlar verir.
Kompozit Dolguların avantajları :
- En büyük avantajı estetik olmasıdır.
- Dolgunun yapımını takiben hemen cilalanabilir.
- Sadece çürüklerin restore edilmesi değil, dişlerin rengini ve biçimini değiştirerek kozmetik işlemler içinde kullanılabilir.
Kompozit Dolguların Dezavantajları :
- Kompozit dolgular katman-katman uygulanır ve özel bir ışık ile sertleştirilir. Bu nedenle uzun sürer ve daha zordur.
- Fiyatı amalgamdan daha pahalıdır.
- Son yıllarda çiğneme basıncı ve aşınmalara karşı oldukça dayanıklı hale getirildiyse de amalgam dolgu kadar dayanıklı değildir.
- Uzun zaman sonra renk değişimi görülebilir.
TEDAVİ (Dolgu) YAPTIRDIYSANIZ;