Ağız Bakımı ve Fırçalama
13 Aralık 2017

AĞIZ BAKIMI VE DİŞ FIRÇALAMA


Ağız bakımı: Ömrümüz boyunca korumamız gereken ve olmazsa olmaz olan yaşam alışkanlıklarımızın en önemlilerinden bir tanesi de ağız bakımı alışkanlığıdır. Bu alışkanlık, süt dişlerinin çıkmasıyla daha bebeklikten başlayıp önce anne babaların ve çocukluktan itibaren ise bireylerin kazanmaları gereken bir alışkanlıktır. Bir insan ağız bakım alışkanlığını bir yaşam biçimine dönüştürür de bu kapsamda doğru bir diş fırçalama alışkanlığı da kazandığında iddialı bir şekilde şu söylenebilir. “ Dişlerin çürümesi bir kader değildir. %90 olarak kendi ihmal ve bakım eksikliğimiz ile olmaktadır. İyi bir ağız bakımı ve doğru bir diş fırçalama olduğu zaman kendi dişlerimizle ihtiyarlayabiliriz.” 
Ağız bakımında ana amaç ağız hijyenini sağlamaktır. Dişlerimizde ve ağzımızdaki yumuşak dokuda herhangi bir rahatsızlık duymadan da muntazam aralıklarla diş hekimimize gitmemiz gerekmektedir. Zira bazen sizin göremeyeceğiniz ve henüz şikayetiniz yokken başlangıç rahatsızlıkları ve diş çürükleri diş hekiminizce tespit edilir ve hemen tedavi edilerek sağlıklı hale kolayca getirilebilir. Geç kalmak her 
hastalıkta ve her zaman olduğu gibi dişlerimizde de sorunları büyütür.

 
Doğru diş fırçalama tekniği: Dişleri korumanın kısmen de diş etleri ile ağız içi yumuşak dokuları korumanın en etkili yolu düzenli ve doğru bir şekilde diş fırçalamaktır. 
Diş fırçalamada ilk adım fırça seçimini doğru yapmaktır. Eğer diş hekiminiz ya da dişlerinizin özel durumu nedeniyle farklı bir fırça tercihi gerekmiyorsa en uygun fırça, fazla büyük kafalı olmayan ve orta sertlikteki fırçalardır. Günde en az 2 kere dişler düzenli olarak fırçalanmalıdır. Bunlardan bir tanesi akşam yatmadan önce artık ağzımıza bir şey almayacağımıza karar verdiğimizde yapılan fırçalama ki; Bu fırçalama, olmazsa olmaz bir zorunluluktur. Zira gıda artıklarının bakterilerle asit oluşturabilmesi için 1,5 -2 saate ihtiyacı vardır. Fırçalanmamış bir ağızda bulunan gıda artıkları gece boyunca bakterilerle asit oluşturmak için bol bol vakit bulacaktır.

Diş macunu kullanmak fırçalamanın yardımcı unsuru olması bakımından önemlidir. Hem içerisindeki katkı maddeleri ile hem de ağızda sağladığı hoş koku ve fırçanın akıcılığını sağlaması bakımından gereklidir 
Diş parlatma tozlarını hekiminiz önermeden kullanmayın. Aşırı kullanmalar diş sağlığı için zararlıdır. 
Dişler fırçalanırken fırça diş eti hizasına belli bir açı ile tutularak diş etinden dişe doğru ve gıda artıklarını ağız boşluğuna atacak şekilde yapılır. Yani “Kırmızıdan (diş etinden ) beyaza (dişe) doğru” bu hareket sert darbeler halinde değil 45 derecelik açıyla hafif bastırarak dairesel ve düz bir süpürme hareketi şeklinde olmalıdır.  

Dişlerinizi fırçalarken yine bir alışkanlık kazanmak için her zaman hangi çenenin hangi dişlerinden başlayacak iseniz hep oradan başlayarak tüm alt ve üst çene dişlerinin iç ve dış yüzleri aynı sırayı takip ederek fırçalamayı tamamlamalısınız. Böylece hiçbir bölgeyi unutmamış olursunuz. 

Mümkün olduğunca üst çene dişlerini ayrı, alt çene dişlerini ayrı fırçalamalıyız. Diş fırçalamasında esas amacın dişlerimizin arasındaki gıda artıklarını ağız boşluğuna atarak ağızdan uzaklaştırmak olduğuna göre; alt çene dişlerini ayrı, üst çene dişlerini ayrı fırçalamamız gerekir. Eğer birlikte fırçalama yaparsak, üst çene için doğru yapılan yukarıdan aşağıya süpürme hareketi ile süpürülen gıda artıkları alt çene dişlerinin arasına atılacağından alt çene dişler için yanlış olur. Aynı şekilde alt çene dişler için 
doğru yapılan aşağıdan yukarıya süpürme hareketi de üst çene dişleri için yanlış olur. Yani üstten süpürdüğümüz gıda artıklarını alt dişlerin arasına sokmadan ağız boşluğuna atmak ve alt dişler arasındaki gıda artılarını da üst dişlerin arasına sokmadan ağız boşluğuna atmak için alt ve üst çene dişler ayrı, ayrı fırçalanması gerekir. 
Dişlerin iç yüzeyleri de ihmal edilmeden aynı dış yüzleri gibi fırçalanmalıdır. Dişlerin çiğneme yüzeyleri ise fırça düz olarak iler geri ve dairesel hareket ettirilerek fırçalanıp temizlenir.  
Doğru diş fırçalama süresi, alışkanlık kazanıncaya kadar daha uzun (10 -12 dakika ), fırçalama alışkanlığı kazandıktan sonra ise 2 -3 dakika sürmelidir. 
Fırça kişiye ait bir araçtır. Başkası kullanmamalıdır. Fırça demetleri dağılıp eskidiğinde yenilenmelidir.(Tahminen 6 -8 ayda) 
Bazen dişlerin dizilimleri itibariyle farklı fırçalarda kullanılmalıdır. (ara yüz fırçaları vs gibi) Ayrıca diş ara yüzlerinin daha etkin temizlenmesi için diş ipi de kullanılmalıdır.